Friday, April 21, 2023

Periplu culinar.Brazilia

 



De cele mai mai multe ori cunoaștem o țară prin specificul gastronomic înainte de a o vizita.

Efectele pozitive ale globalizării consistă și în rapiditatea comunicațiilor și în migrarea populațiilor dintr-un colț în altul pe mapamond.

Recent am fost invitat alături de buna mea prietenă Otilie Doggendorf la deschiderea unui restaurant brazilian aparținând lanțului de restaurante Fogo de Chão din S.U.A.

Ni se întâmplă să avem prejudecăți legate de anumite țări și în mod nejustificat le ocolim, le ignorăm.

Arta grătarului brazilian se traduce printr-o tradiție îndelungată numită GAUCHO cu cărnuri bine tăiate și fezandate, intitulate și Churrasco.

Proprietarii brazilieni au deschis primul restaurant Fogo de Chão în urmă cu zeci de ani într-o zonă muntoasă de pe lângă Sao Paolo.

Termenul Churrasco (pronunțat „Ciur-HAS’-ko”) este un cuvânt portughez sau spaniol cel mai des folosit pentru a descrie un stil de grătar practicat frecvent în America de Sud. cel mai popular în regiunea de sud a Braziliei de către grupurile de cowboy numite Gauchos (Gow-Choh). Churrasco este extrem de popular și în țările din apropiere, cum ar fi Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Guatemala, Nicaragua și Uruguay.

Picanha Churrasco.  Deși Churrasco poate fi folosit ca termen general pentru a descrie grătarul cărnii, acesta descrie de obicei metoda specifică de a grătar carne de vită, cârnați, pui și diverse alte combinații de carne prin espeto sau frigărui Brazilian(atestată în secolul al XVII-lea).



Muschiul de partea psoterioară(Top Sirloin) este cunoscut și sub numele de picanha (pronunțat „pi-KAHN-ya”) – specialitatea unei churrascaria sau a unui steakhouse brazilian. Carnea aromată este pe frigărui, grătar și feliată înainte de servire, la masa.

În general, grătarul Brazilian își are originile în perioada coloniștilor spanioli și portughezi, care în incursiunile lor pregșteau carnea la focul de tabără. Ceea ce este specific este grătarul deschis, carnea este pusă pe un grătar cu flacără.

Stilul Picanha presupune carne pe frigărui de aproape 1 metru, uneori în combinație cu felii de ananas la grătar.

Ingredientele de bază sunt sarea de mare și piperul.

Alte rețete conțin cimbru, oregano, oțet din vin roșu, usturoi, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel. Carnea se lasă cel puțin o oră înainte de a fi pusă pe grătar.

Primul restaurant Fogo de Chão, în S.U.A. a fost deschis în 1977, în Texas, nu întâmplător, deoarce acest stat american reprezintă prioritatea steakouse-urilor în S.U.A.. Cowboy-i americani au creat tradiția steak-urilor, Gauchos nu sunt altceva decât cowboy-i sud-americani.

În general un sos renumit este chimichurri compus din coriandru proaspăt, patrunjel proaspat, busuioc proaspăt, mentă proaspătă,ardei iute mediu,

usturoi zdrobit, lămâie, cu zeama și coaja, ulei de măsline

Restaurantul Fogo de Chão deschis pe malul fluviului Potomac, în statul Maryland se află într-un loc de agrement numit National Harbor, renumit pentru cazinoul din proximitate, și pentru alte atracții.

Un concept nou menit să satisfacă toate gusturile aduce o tehnică de servire aparte.

Un preț fix bazat pe un menu a volonte, mănânci cât poți.




Restaurantul are câteva compartimente distincte

Bufetul deschis, amintind de piețele de legume/fructe din Brazilia, oferă o gamă de salate, brânzeturi și mezeluri rafinate precum si Feijoada bar- un fel de tocană din fasole neagră boabe și orez, mâncare tradițională.

Barul Fogo cuprinde beri la halbă, vinuri și cocktailuri la prețuri accesibile ( $4 - $8).




Sunt de asemenea prezente fructele de mare, deserturi exotice bazate pe mango, ananas și ciocolată neagră.

O băutură tradițională prezentă în restaurant rămâne Caipirinha un amestec de limete și cachaca ( un fel de alcool din trestie de zahăr). Aceasta stă la baza multor cocktailuri,

Am fost surprins sa beau pentru prima dată o bere braziliană Xingu,blondă și neagră.

Am fost întâmpinați de managerul unității, Valerie care ne-a fost un excelent ghid.

Am avut senzația că suntem în Brazilia, într-o călătorie de vis. Ospătarii încearcă să ne învețe câteva cuvinte din portugheza braziliană.



Obrigado, Valerie!

 

PS La intrarea în local străjuiește o copie a sculpturii lui Brâncuși (Coloana Infinitului).


 


 

 

No comments:

Post a Comment